Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Scratch σε 10 λεπτά

Το Scratch είναι μία γλώσσα προγραμματισμού, η οποία δημιουργήθηκε το 2007 από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης MIT. Χρησιμοποιείται κυρίως στην εκπαίδευση για την εκμάθηση των εννοιών του προγραμματισμού. Για να επισκεφθείτε την σελίδα και να ξεκινήσετε τα  έργα σας, αρκεί να κάνετε κλικ εδώ: https://scratch.mit.edu/

Με το περιβάλλον του Scratch, ο προγραμματισμός για παιδιά είναι πολύ εύκολος, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν παιχνίδια και animations μετακινώντας τις εντολές, που εμφανίζονται ως αποσπώμενα κομμάτια (blocks). Οι εντολές είναι ομαδοποιημένες ανάλογα με την λειτουργία τους σε χρώματα και βρίσκονται στο αριστερό κομμάτι της σελίδας. Επιπλέον, με το Scratch μπορούμε να προγραμματίσουμε και το ρομποτάκι WeDo 2 της Lego, που έχουμε προμηθευτεί ως σχολείο, αλλά και άλλες αντίστοιχες συσκευές.

Την άνοιξη του 2015 το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) σε συνεργασία με την Google, πραγματοποίησαν ένα σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, από το οποίο είναι το ακόλουθο εισαγωγικό βίντεο και ο σύντομος οδηγός «Scratch σε 10 λεπτά» -που έχουμε ήδη δει στο εργαστήριο- και είναι ουσιαστικά μία παρουσίαση φτιαγμένη με το Scratch. Τα παιχνίδια με το Μάγο και τα Ζάρια προέρχονται από τροποποίηση σε αντίστοιχες δραστηριότητες που έγιναν στο σεμινάριο αυτό.

Scratch σε 10 λεπτά


Επίσης, δείτε εδώ μία παρουσίαση της συναδέλφου Δρ.Πηνελόπης Μαρκέλλου  για τις βασικές εντολές του Scratch.