Αναμνήσεις

Ως προσωπικό blog,  ο χώρος ενδείκνυται για τη συγκέντρωση κάποιων εργασιών και εκδηλώσεων από προηγούμενα σχολικά έτη σε διάφορα σχολεία (17ο Γυμνάσιο Αθηνών 2001-2002, 63ο Γυμνάσιο 2003-2011 -Υποδιευθυντής 2010-2011- και 2013-2014, Γενικό Λύκειο Αγίων Θεοδώρων 2014-2017 -Διευθυντής 2015-2017-1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου 2011-2013, 2017-2018, 2019-2022).

 Αναμνήσεις
(...remember the future)

(Πατήστε στους ακόλουθους συνδέσμους για μετακίνηση στο αντίστοιχο θέμα της σελίδας)




17ο Γυμνάσιο Αθηνών 
   2004
Το 2004 ο Δήμος Αθηναίων πραγματοποίησε το σχολικό διαγωνισμό "Η Γειτονιά μας" στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 170 χρόνια της Αθήνας ως πρωτεύουσας της Ελλάδας. Το 17ο Γυμνάσιο Αθηνών συμμετείχε με μία νέα εκδοχή εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί τρία χρόνια νωρίτερα και έλαβε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού. Πατήστε στην εικόνα που ακολουθεί για να δείτε την βραβευμένη εργασία.


https://drive.google.com/file/d/1YrsUd_CPNEPcwoRoroDr2lf0fc9dkhGN/view


63ο Γυμνάσιο Αθηνών
 Σχολικό Έτος 2003 - 2004
  
Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου


 
Το έργο της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου υπήρξε το όραμα ενός πολιτικού του Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της γεφύρωσης του Στενού κατά την διάρκεια μιας αγόρευσης του, στη Βουλή, στις αρχές του 1889 όπου τα όνειρο του έγινε πραγματικότητα μετά από 100 χρόνια.
Η κατασκευή της γέφυρας διήρκησε επτά χρόνια από το 1998 μέχρι το 2004 όπου από το 1998 μέχρι το 1999 ολοκληρώθηκε η οριστική μελέτη της γέφυρας και από το 2000 μέχρι τα 2004 τελείωσε η κατασκευή της.
Η γέφυρα αυτή βρίσκεται στη διασταύρωση δύο μεγάλων οδικών αξόνων του Π.Α.Θ.Ε. που συνδέει τις τρεις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα και καταλήγει στους Ευζώνους και της Ιόνιας Οδού που διατρέχει της Δυτικές περιοχές της χώρας από την Ηγουμενίτσα ως την Καλαμάτα.
Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου θα εξασφαλίσει την μείωση του χρόνου διέλευσης από 45 σε 5 μόλις λεπτά μέσα σε άνετες και υψηλού επιπέδου συνθήκες και την ελαχιστοποίησης της επιρροής του καιρού στην διέλευση.
 Επίσης θα διευκολύνει την επικοινωνία της Ελλάδας με την Ιταλία και την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη μέσω των λιμανιών της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Θα έχουμε ανάπτυξη έργων τουριστικής σκοπιμότητας άλλα και πολιτιστικής σημασίας.
Τέλος πολύ πριν από τα μεγάλα έργα, υπήρξαν τα μεγάλα όνειρα. Για να γίνουν αυτά αληθινά, έπρεπε να συναντηθούν τα μικρά όνειρα εκατοντάδων ανθρώπων που τα κουβαλούσαν κάθε μέρα μαζί τους σε ένα εργοτάξιο.
Πρώτα έδεναν τα όνειρα μεταξύ τους και μετά έδεναν τα υλικά. Πρώτα έδεναν οι ζωές και μετά οι ρόλοι και οι ειδικότητες.
Η γέφυρα προχωρά και χτίζεται πέρα και πάνω από κάθε είδους ανθρώπινες καμπές. Στο έργο αυτό έγινε συνείδηση ότι οι γέφυρες μεταξύ ανθρώπων είναι η πρώτιστη ύλη κατασκευής μιας γέφυρας.
Είναι βέβαιο ότι το χτίσιμο μιας καταπληκτικής γέφυρας, είναι η διάσταση μιας καταπληκτικής ανθρώπινης εποποιίας. Αυτής που ξεκίνησε από τα όραμα του Τρικούπη και κατέληξε πάνω από ένα αιώνα μετά την κατασκευή της γέφυρας.
Πατώντας στην εικόνα που ακολουθεί θα δείτε μερικά ορόσημα της κατασκευής της Γέφυρας

https://docs.google.com/document/d/1N9aTHiksNqvhibtyzuCtRvScWVQUFqwjvcPK424kll0/view
Πατήστε στην εικόνα για εμφάνιση του αρχείου
σε μορφή εγγράφου Acrobat Reader μέσω του Google Drive.


Δείτε σε βίντεο μέσω YouTube μερικά ορόσημα της κατασκευής της Γέφυρας,

όπως καταγράφηκαν στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος



63ο Γυμνάσιο Αθηνών
 Σχολικό Έτος 2005 - 2006

Ενέργεια - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Περιβαλλοντικού Προγράμματος δημιουργήθηκαν:

  • Αφίσα για την Ανακύκλωση των μπαταριών,
  • Φυλλάδιο για την εξοικονόμηση Ενέργειας, το οποίο υιοθετήθηκε από την ΤΟΥΟΤΑ Hellas και διανεμήθηκε στους εργαζόμενους της εταιρίας
  • Βιβλίο με περισσότερες από 100 σελίδες το οποίο εκτυπώθηκε ως χορηγία από τον Εκδοτικό οργανισμό Λιβάνη
  • Δημιουργία βίντεο για την τελική παρουσίαση
  • Πραγματοποιήθηκε εισήγηση στο 4ο Συνέδριο στη Σύρο για τις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση.

Πατώντας στους συνδέσμους που ακολουθούν έχετε τη δυνατότητα

να δείτε ολόκληρο το έντυπο υλικό που δημιουργήθηκε

στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος.






63ο Γυμνάσιο Αθηνών
Σχολικό Έτος 2009 - 2010

Σχολική Εφημερίδα

   Στο πλαίσιο των Εργασιών για το Μάθημα της Πληροφορικής της Γ΄ Γυμνασίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολικού Έτους 2009-2010 δημιούργησαν την ακόλουθη εφημερίδα με πληροφορίες για την ίδρυση του Γυμνασίου.




63
ο Γυμνάσιο Αθηνών
Σχολικό Έτος 2010 - 2011

Βιοποικιλότητα
 
Η συγκεκριμένη εργασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διδασκαλίας των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών και της Πληροφορικής (για τη δημιουργία των βίντεο) και όχι στο πλαίσιο εκπόνησης ενός Περιβαλλοντικού Προγράμματος.

 
Πατώντας στην εικόνα που ακολουθεί θα δείτε όλο το έντυπο υλικό που δημιουργήθηκε.
 

https://drive.google.com/file/d/0B3bRb7n022hJY1NTM1F0Q1pUZnc/view

Πατήστε στην εικόνα για εμφάνιση του αρχείου σε μορφή εγγράφου Acrobat Reader μέσω του Google Drive.

Δείτε μέσω YouTube τα βίντεο που δημιούργησαν τα παιδιά

στο πλαίσιο αυτής της Διαθεματικής Εργασίας.
 
Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης

Μια Ελλάδα Φως

Ν΄Αγαπάς





1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου
 Σχολικό Έτος 2011 - 2012
 

Δείτε εδώ το βίντεο που δημιούργησαν για το ΛΟΥΤΡΑΚΙ
το Εργαστήριο Πληροφορικής και οι
μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης
του Σχολικού Έτους 2011-2012
στο πλαίσιο της δράσης του υπουργείου Παιδείας
«ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΛΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ»
      



1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου
 Σχολικό Έτος 2011 - 2012

  Ακολουθεί αναδημοσίευση μίας σύντομης παρουσίασης για τη νέα γρίπη, η οποία είχε αρχικά αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του 1ου Δ.Σ. Λουτρακίου το 2012.





 


Γενικό Λύκειο Αγίων Θεοδώρων
 Σχολικό Έτος 2015 - 2016

 Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Οκτώβριος 2015




Γενικό Λύκειο Αγίων Θεοδώρων
 Σχολικό Έτος 2015 - 2016


Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος στο ΓΕΛ Αγίων Θεοδώρων

Τη Δευτέρα 04 Απριλίου 2016 το Γενικό Λύκειο Αγίων Θεοδώρων είχε τη μεγάλη τιμή και χαρά να υποδεχθεί στο Αμφιθέατρο του Διδακτηρίου τον Χρυσό Ολυμπιονίκη της Ενόργανης Γυμναστικής στο αγώνισμα των Κρίκων στην Ολυμπιάδα της Αθήνας 2004 κ.Δημοσθένη Ταμπάκο
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας - project της Β' Λυκείου και συγκεκριμένα της ομάδας με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα.Σοφία Μανδηλαρά - ΠΕ05 η οποία ερευνά το θέμα: "Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχαιότητα ως τον Pierre de Coubertin και σήμερα". Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Αγίων Θεοδώρων την εκδήλωση παρακολούθησαν όλες οι τάξεις του Λυκείου, ενώ προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν και οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου. 
Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Δρ.Αθανάσιος Διονυσόπουλος - ΠΕ11. Επίσης, το ΓΕΛ Αγίων Θεοδώρων θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες στους κ.κ. Ν.Δενδρινό - εκδότη της εφημερίδας "Νέα Κρομμυώνα" και Φ.Κράους - ιστοσελίδα e-istos.gr για την παρουσία τους στην εκδήλωση, καθώς και τον κ.Χρήστο Μονάντερα πατέρα της μαθήτριας της Β'  τάξης Γεωργίας Μονάντερα, χάρη στον οποίο έγινε δυνατή η επικοινωνία του σχολείου μας με τον Χρυσό Ολυμπιονίκη.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου επεφύλαξαν ενθουσιώδη και θερμή υποδοχή στον Χρυσό μας Ολυμπιονίκη με την άφιξή του στην αίθουσα εκδηλώσεων. Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αγίων Θεοδώρων κ.Κωνσταντίνος Μυλωνόπουλος - ΠΕ19, ενώ στη συνέχεια μέλη της ομάδας της ερευνητικής εργασίας πρόβαλαν μία σύντομη παρουσίαση για τον φιλοξενούμενό μας. 

Ακολούθως και για πολύ περισσότερο από μία ώρα ο Χρυσός Ολυμπιονίκης κ.Δημοσθένης Ταμπάκος σε ένα ζωντανό, ουσιαστικό και μεστό σε πολλαπλά μηνύματα διάλογο, απάντησε σε ερωτήσεις που του υπέβαλλαν μαθητές και μαθήτριες κι από τα δύο σχολεία. 
Έπειτα από τις ερωτήσεις ο Χρυσός μας Ολυμπιονίκης, μας έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από το προσωπικό του αρχείο την πορεία του ως αθλητή, από τα πρώτα του βήματα ως παιδί, μέχρι τη μέγιστη διάκριση και το Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα σύνομο χαιρετισμό από τον Σχολικό Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής της Π.Δ.Ε.Πελοποννήσου Δρ.Αθανάσιο Διονυσόπουλο, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες του project παρέδωσαν ένα συμβολικό αναμνηστικό δώρο στον καλεσμένο μας και φυσικά φωτογραφήθηκαν όλοι και όλες μαζί του.


o βίντεο προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.e-istos.gr/)
 
Όπως ανέφερε και ο Διευθυντής του ΓΕΛ Αγίων Θεοδώρων κ.Κωνσταντίνος Μυλωνόπουλος στο κλείσιμο της εκδήλωσης, αν θεωρούσαμε στην αρχή της μεγάλη χαρά και τιμή την παρουσία του καλεσμένου μας στο Σχολείο μας μετά από τη συζήτηση μαζί του, αυτό συμβαίνει πλέον σε πολλαπλάσιο βαθμό γιατί η απλότητα, η σεμνότητα και τα τόσα πολλά και σημαντικά μηνύματα που μας χάρισε με τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις των μαθητών/τριών μας, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. 
Όπως αναφέρουν και τα παιδιά της ερευνητικής εργασίας στην παρουσίασή τους:
Δημοσθένη Ταμπάκο
Σε Ευχαριστούμε:
Που μας κάνεις περήφανους...

Που η Ελλάδα έχει Αθλητές σαν εσένα...

Που ήσουν σήμερα μαζί μας.





Γενικό Λύκειο Αγίων Θεοδώρων
 Σχολικό Έτος 2015 - 2016

 Θεματική εκδήλωση σχετικά με τη Βία 



 

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 στο Αμφιθέατρο "Ευστάθιος Χρήστου Ψυχογιός" του διδακτηρίου του Γενικού Λυκείου Αγίων Θεοδώρων, μία θεματική εκδήλωση σχετικά με τη Βία: ενδοοικογενειακή, ενδοσχολική, φυλετική και κοινωνική.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων κατά της πρόληψης της ενδοσχολικής βίας (bullying) και των δράσεων κατά του ρατσισμού. Επιπρόσθετα όμως, στο πλαίσιο της ενεργής παρουσίας του σχολείου και συμμετοχής στα δρώμενα της τοπικής μας κοινωνίας, το Γενικό Λύκειο Αγίων Θεοδώρων είχε τη μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενεί τον κ.Νίκο Δενδρινό με την ιδιότητά του ως συγγραφέα του βιβλίου "Ο Παρείσακτος", στο οποίο πραγματεύεται μέσα από προσωπικά του βιώματα -στη δύσκολη μεταπολεμική και μετεμφυλιακή δεκαετία του ΄50- το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας.


Η παρουσίαση περιελάμβανε τραγούδια με θέμα την ενδοοικογενειακή και ενδοσχολική βία υποτιτλισμένα σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά, αφήγηση από μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης επιλεγμένων αποσπασμάτων από το βιβλίο "Ο Παρείσακτος", με ταυτόχρονη προβολή ενδεικτικών φωτογραφιών από την εποχή και το νησί όπου διαδραματίζονταν τα γεγονότα, σύντομες παρουσιάσεις από μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης για το bullying και τον ρατσισμό, καθώς και ένα δρώμενο με μαθητές και μαθήτριες που είχαν βάψει το μισό πρόσωπό τους σε λευκό ή μαύρο χρώμα. 



Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης των αποσπασμάτων από το βιβλίο του, είχαμε τη χαρά να ακούσουμε και τον ίδιο τον συγγραφέα να αφηγείται ένα απόσπασμα, ενώ στη συνέχεια παρότρυνε τους μαθητές και τις μαθήτριες να του υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους. Αν και στην αρχή η συνομιλία με το συγγραφέα ξεκίνησε διστακτικά, η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι τα αναφερόμενα περιστατικά στις αφηγήσεις που προηγήθηκαν αφορούσαν προσωπικά βιώματα, οδήγησαν σε αρκετές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από την πλευρά των παιδιών.

Ακολουθούν τα υποτιτλισμένα μουσικά βίντεο 
(πατήστε το τριγωνικό σύμβολο του play στο αντίστοιχο παράθυρο), 
καθώς και τα πρωτότυπα βίντεο των μουσικών καλλιτεχνών στα γαλάζια link.

Πρωτότυπο βίντεο


Πρωτότυπο βίντεο


Πρωτότυπο βίντεο




Την επιμέλεια της επιλογής των κειμένων και της διανομής στους αφηγητές είχε η κα.Αγγελική Λάμπρη ΠΕ02. Την επιμέλεια των παρουσιάσεων για την ενδοσχολική βία, το ρατσισμό και το αντίστοιχο δρώμενο είχε η κα.Μαρία Γεωργούση ΠΕ01. Την επιμέλεια της ελεύθερης απόδοσης στα ελληνικά για τα αγγλόφωνα τραγούδια που χρησιμοποιήθηκαν είχαν οι κ.κ.Γιώργος Μανίκας ΠΕ06 και Κώστας Μυλωνόπουλος ΠΕ19. Την επιμέλεια της επεξεργασίας και του υποτιτλισμού των βίντεο και της συνολικής ηλεκτρονικής παρουσίασης είχε ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αγίων Θεοδώρων κ.Κώστας Μυλωνόπουλος ΠΕ19.


Ευχαριστούμε θερμά τον κ.Νίκο Δενδρινό και τη σύζυγό του Λένα για την παρουσία τους στην εκδήλωσή μας, καθώς και για το φωτογραφικό υλικό που μας παρείχαν από την εκδήλωση και ευχόμαστε σύντομα να υπάρξει αφορμή για μία νέα συνάντηση με την εκπαιδευτική μας κοινότητα, που θα αφορά πλέον το επόμενο συγγραφικό του πόνημα. 


Γενικό Λύκειο Αγίων Θεοδώρων
 Σχολικό Έτος 2016 - 2017

Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος 
 



Η Ελληνική Βουλή με το νόμο 3218/2004 (ΦΕΚ Α΄ 12) καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος. 


Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος


Την 5η και 6η ώρα στο Αμφιθέατρο "Ευστάθιος Χρ. Ψυχογιός" του Διδακτηρίου συγκεντρώθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Αγίων Θεοδώρων για να παρακολουθήσουν την ταινία "Ας είναι η μνήμη σου αγάπη. Η ιστορία του Οββαδία Μπαρούχ", ενώ ακολούθησε σύντομη συζήτηση για τη σημασία του να μην ξεχάσει η ανθρωπότητα τις φρικαλεότητες του παρελθόντος, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά στο μέλλον.


Ακολουθεί το υποτιτλισμένο μουσικό βίντεο 
(πατήστε το τριγωνικό σύμβολο του play στο παράθυρο), 
καθώς και το πρωτότυπο βίντεο από τη διαφάνεια 14 στο γαλάζιο link.

Πρωτότυπο βίντεο