Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

AI - τεχνητή νοημοσύνη: αρχικές δραστηριότητες


Οι εφαρμογές ΤΝ: Τεχνητής Νοημοσύνης (AI: Artificial Intelligence) βρίσκονται ήδη κοντά μας και αναμένεται να παίζουν συνεχώς μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινότητά μας στο μέλλον.

Η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα.











Η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά τις μηχανές ικανές να «κατανοούν» το περιβάλλον τους, να επιλύουν προβλήματα και να δρουν προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Ο υπολογιστής λαμβάνει δεδομένα (ήδη έτοιμα ή συλλεγμένα μέσω αισθητήρων, π.χ. κάμερας), τα επεξεργάζεται και ανταποκρίνεται βάσει αυτών. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι ικανά να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους, σε ένα ορισμένα βαθμό, αναλύοντας τις συνέπειες προηγούμενων δράσεων και επιλύοντας προβλήματα με αυτονομία.

Οι πρώτες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έκαναν την εμφάνισή τους εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια. Η εξέλιξη, ωστόσο, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η διάθεση αναρίθμητων δεδομένων και νέων αλγορίθμων επέτρεψαν την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, οπότε πλέον αποτελεί προτεραιότητα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε νομοθετικό επίπεδο (διαβάστε εδώ).


Δοκιμάζουμε Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης

Ζωγραφική με το AutoDraw


Δοκιμάστε το μαγικό μολύβι (AutoDraw) το οποίο διορθώνει ή και αλλάζει τελείως το σχέδιο σας. Η τεχνητή νοημοσύνη κρύβεται πίσω από το «μαγικό μολύβι» του AutoDraw που το δοκιμάζετε πατώντας στον σύνδεσμο εδώ
 (ή στην εικόνα):

Για να αποθηκεύσετε στη συσκευή σας τη ζωγραφιά σας πατήστε στο πάνω μέρος αριστερά τις τρεις οριζόντιες γραμμές και επιλέξτε Download. Το αρχείο θα το βρείτε στις λήψεις. 


Εξερευνήστε την τεχνητή νοημοσύνη
Μάθετε για την ΤΝ, τη μηχανική μάθηση, τα δεδομένα εκπαίδευσης και τη μεροληψία, καθώς εξετάζετε ηθικά θέματα και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ΤΝ ώστε να αντιμετωπίσει παγκόσμια προβλήματα.
 (πατήστε την διπλανή εικόνα, αφού όμως πρώτα δείτε το βίντεο στο κάτω μέρος του πίνακα)

AI for Oceans από την Ώρα του Κώδικα





Εκπαιδεύοντας την ΤΝ με το QuickDraw

Βοηθήστε να το διδάξετε προσθέτοντας τα σχέδιά σας στο μεγαλύτερο κοινόχρηστο σύνολο δεδομένων doodling , βοηθώντας έτσι στην έρευνα μηχανικής μάθησης.